نرم افزار و بایوس
بایوس یا سامانه ورودی/خروجیِ پایه (به انگلیسی: Basic Input/Output System) (اختصاری BIOS) به مجموعهای از رویهها یا برنامههای ذخیره شده در تراشه در رایانههای شخصی گفته میشود.
بایوس مخفف عبارت «Basic Input Output System» یا سیستم ورودی خروجی ساده بوده و نرم افزاری است که روی چیپ حافظه کوچکی در مادربرد ذخیره میشود.
زمانی که کامپیوتر را روشن می کنید، احتمالا نوشته BIOS را قبل از بوت شدن سیستم عامل دیده اید. این سخت افزار با توجه به تنظیمات و اطلاعات موجود روی چیپ، فرآیند «POST» یا «Power On Self-Test» را انجام می دهد که شامل بررسی سخت افزارهای متصل به مادربرد برای یافتن ایرادات احتمالی می شود. در صورتی که POST با مشکل مواجه شود، سیستم بوت نشده و صدای بوق های متفاوتی از آن پخش می شود که هر نوع بوق، به معنی وجود مشکل سخت افزاری خاصی است.
وظیفه شناسایی فرمان های کیبورد و مشخصات سخت افزارهایی مانند پردازنده و رم هم بر عهده بایوس بوده و این سخت افزار جریان اطلاعات بین سیستم عامل و ابزارهای متصل به مادربرد را نیز مدیریت می کند. در ضمن حافظه بایوس از نوع غیر فرار بوده و با خاموش شدن کامپیوتر یا قطع جریان برق، اطلاعات آن از بین نخواهد رفت.